Gode råd om økonomi

Her har vi samlet et par gode råd du kan ha glede av før du bestemmer deg for å låne hos oss eller andre.

Sett opp et grundig budsjett
Et budsjett høres kanskje kjedelig ut, men det er nok den beste hjelpen du kan gi deg selv. Det sparer deg for ubehagelige overraskelser, og du vet alltid hvor mange penger du har til rådighet. På den måten blir du ikke sittende igjen med en tom konto når f.eks. tv-lisensen, strømregningen , studielånet, tannlegen, bilverkstedet eller noe annet skal betales.

Vær ærlig mot deg selv
Når du har satt opp et budsjett, kan du samtidig se hva du har til rådighet. Det forteller deg om du har plass til flere faste utgifter i økonomien. En ny flatskjerm eller en ferie i syden er flott, men det kan raskt bli hverdag igjen. Og du finner neppe mye glede i å sitte altfor stramt i det til daglig. Så vær heller ærlig mot deg selv før du låner, og vurder hvor stort behovet ditt er.

Bruk avtalegiro og unngå purregebyr
Giroblanketter er både dyre, tungvinte å bruke samt lette å glemme. Med avtalegiro melder du inn regningen kun én gang, så blir pengene automatisk trukket fra kontoen én gang i måneden. Kontakt banken din for opprettelse av avtalegiro.

Få god hjelp med et budsjettskjema
Hvis du trenger et enkelt verktøy til å sette opp et privatbudsjett, kan du hente budsjettskjemaet nedenfor. Det gir deg overblikk på en enkel og oversiktlig måte.

Bare legg inn inntekter og utgifter, så får du full oversikt over økonomien din. Skjemaet beregner også automatisk hvor mye du har til rådighet. Det er bare du som kan se opplysningene du legger inn.

Last ned budsjettskjemaet her »